fbpx

Kaip gimsta sūris?

2022.03.06

Edukacinės sūrio dirbtuvės

„Šventėme mergvakarį ir užsukome į Augų ūkį pasižiūrėti kaip gaminamas sūris. Praleidome 3 nuostabias valandas, kupinas teigiamų emocijų ir naujų atradimų. Sūriai labai skanūs, o šeimininkė Gražina tiesiog kažkas nerealaus! Iškalbinga, be galo nuoširdi ir nuotaikinga. Ačiū už smagų laiką ir gražius linkėjimus! Visiems labai labai rekomenduoju apsilankyti, susipažinti ir įsigyti be galo skanių sūrių“,  – tokį atsiliepimą paliko lankytoja Dovilė Augų ūkio socialiniame profilyje.

Augai pradėjo ūkininkauti prieš 15 metų. Dabar ūkyje yra 14 karvių. Šeimininkai gamina įvairių rūšių sūrius: nuo įprasto saldaus pieno iki puskiečio brandinto ir kietojo, kuris reikalauja 4-8 mėnesių brandinimo.

Ūkyje ir suaugusiems, ir vaikams vedamos edukacinės programos „Kaip gimsta sūris“ – rodomas sūrių brandinimo procesas, galima melžti ožkas, pasivažinėti karieta, pajodinėti. Iš pirmų lūpų išgirsite kaip lietuviškame ūkyje gaminami saldaus pieno, pelėsiniai, fermentuoti ir brandinti sūriai bei išbandysite sūrio gamybą savo rankomis.

 

Sūrio šedevrai

Rugpjūčio mėnesį Druskininkų Pramogų aikštėje tradiciškai organizuojamas Sūrių festivalis, kuriame dalyvauja sūrio gamintojai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Festivalio metu vyksta parodomoji sūrio gamyba, degustacijos ir konkursai, galima įsigyti aukščiausios rūšies sūrio produktų. Šiuo metu festivalyje apsilanko per penkis tūkstančius dalyvių, ir kiekvienais metais jų skaičius auga.

Pasigrožėkite nuostabiais Sūrių festivalio metu rengiamo konkurso šedevrais. Dar daugiau grožio rasite Festivalio Fb profilyje @suriufestivalis.

Viršelio nuotrauka: Vaidos Genienės sūris „Nendrė”. Nuotraukos autorius Vaida Genienė.
Vidaus nuotraukos: Augų ūkis (viršuje), Audronė Zalmonienė, Vaida Genienė

Visit Druskininkai