fbpx

Regioninė virtuvė

2022.03.06

Lietuviškas maistas – natūralus

Lietuviai mėgsta tradicinius patiekalus iš bulvių, grūdų ir mėsos. Populiariausi mūsų regiono patiekalai – šaltibarščiai, cepelinai, skilandis ir šakotis. Regioninės virtuvės restoranuose taip pat rasite bulvinių arba grikinių blynų su grietine, silkės su grybų padažu, žirnių su kiaulės koja, keptos duonos su česnakais. Ir, aišku, alaus arba giros iš nuosavo bravoro.

  • Šaltibarščiai: šalta, gaivi burokėlių sriuba su grietine ir virtais kiaušiniais, patiekiama su apkeptomis bulvėmis.

Vasaros karščių metu šaltibarščius gamina dauguma kurorto virtuvių. Žiemos metu šis patiekalas yra retas.

  • Cepelinai: virti pailgos formos bulvių kukuliai, įdaryti mėsa, varške arba grybais.

Paragauti cepelinų galima lietuviškos virtuvės restoranuose „Etno dvaras“, „Senasis Nemunas“.

  • Skilandis: apvalios formos kiaulienos dešra, rūkyta natūraliu būdu.

Skilandžio rasite Druskininkų prekybos centruose, turgaus mėsos skyriuje.

  • Šakotis: eglės formos desertas iš kiaušinių, grietinės, cukraus ir miltų, kepamas virš atviros ugnies. Kviečiame pamatyti didžiausią šakotį pasaulyje Druskininkų „Šakočių muziejuje“.

Šalia esančiame restorane „Romnesa“ galėsite sudalyvauti šakočio kepimo procese, paragauti keleto šio deserto rūšių ir nusipirkti įvairaus dydžio šakočių.

 

Tiesiai iš ūkio

Ekologiško maisto vertintojai kviečiami užsukti į Druskininkų turgų. Čia visada rasite naminio sviesto, grietinės, uogų, grybų, vaisių ir daržovių. Visų rūšių natūralų medų parduoda Milių ūkio šeimininkai, o Augų ūkis tiekia geriausius savo gamybos sūrius: brandintus, fermentinius, pelėsinius, saldžius, ožkos pieno… Naminių mėsos ir pieno gaminių įsigysite Vilniaus alėjoje didžiųjų švenčių metu – per Druskininkų kurorto šventę, atsisveikinimo su vasara šventę „Vasaros aidai“, Sūrių festivalį ir kt.

 

Lietuviškas alus mėgstamas visame pasaulyje

Lietuva turi vertingą aludarystės paveldą, kuris seniai sulaukė pripažinimo už šalies ribų. Dažnai sakoma, kad lietuviško alaus skonis yra autentiškiausias ir skaniausias Europoje, o alaus gamybos tradicijos išsaugotos nuo protėvių laikų. Druskininkų restorane „Etno dvaras“ galite paragauti naminės giros ir alaus iš nuosavo bravoro. Tradiciškai alus patiekiamas su kepta rugių duona, įtrinta česnaku.

 

Patiekalai vegetarams ir veganams

Veganiškų arba vegetariškų patiekalų rasite daugelyje Druskininkų restoranų. Paragaukite „Violetos“ viešbučio restorane gaminamos „mineralinės sriubos“; restorane „Aqua“ pateikiamą kukurūzų polentą su estragonu; palestinietiškus falafelius ir salotas restorane „Toli Toli“; grikainių restorane „Etno Dvaras„.

Svarbu: šiuo metu Druskininkuose nėra restoranų, kurie gamintų vien tik vegetariškus / veganiškus patiekalus.

 

Visit Druskininkai