fbpx

Druskininkų savivaldybės svetainę rasite čia

A A
A A

Lietuvos gimtadieniui – grikių babka iš Druskininkų! (receptas)

2021.02.19

„Lietuvos gimtadienio pyragas“: 28 unikalūs pyragų receptai

Lietuvos kultūros sostinė Neringa Vasario 16-osios proga inicijavo unikalų projektą – pyragų, autentiškų lietuviškų šventinių skanumynų iš įvairių šalies regionų receptų knygą. Dvidešimt aštuoni išskirtiniai „Lietuvos gimtadienio pyrago“ receptai sudėti į elektroninį leidinį, publikuojamą svetainėje www.kulturosssala.lt Tarp receptų rasite ir unikalią „Grikių babką su lašinukais“ iš Druskininkų.

Lietuviškas pyragas – grikių babka su lašinukais iš Druskininkų

Grikiai – kasdieninė dzūkų duona, o grikių babka – dzūkų pyragas

Dzūkijoje grikiai buvo kasdienio raciono dalis. Grikių nauda yra neginčijama sveikatai, jie sotūs ir skanūs. Kodėl būtent Dzūkija? Smėlėtos ir nederlingos šio krašto žemės grikio grūdui buvo labiausiai tinkamos. Jų rovimo darbai susiję su turtingu liaudies dainų, žinomų tik šiame regione, paveldu.

Kas gi yra ta grikių babka (grikinė boba)? Paprasčiau tariant, tai yra dzūkiškas grikių pyragas. Jis gali būti saldus, skirtas šventiniam stalui, ir kasdienis, kepamas su spirgučiais. Anksčiau grikinėmis babkomis dažnai numalšindavo alkį lauko darbų metu.


Grikių babka su lašinukais iš Druskininkų – receptas

Ingredientai:
4–5 kiaušiniai; iki 10 šaukštų grikių miltų; 1 l raugintų pasukų; druskos pagal skonį; 1 šaukštelis
geriamosios sodos; 300–400 g lašinukų ar riebesnės šoninės; 100 g sviesto.
Paruošimas:
Išplakti kiaušinius ir sumaišyti su grikių miltais. Įpilti 900 ml raugintų pasukų, įberti druskos, gerai išmaišyti. Kitame inde į likusias pasukas suberti sodą ir ją nugesinti. Kol masė brinksta, pakepinti lašinukus, pabaigoje sudėti sviestą. Į paruoštą grikių miltų masę pilti pakepintus lašinukus, gerai išmaišyti ir supilti pasukas su soda. Dar kartą išmaišyti ir kepti 180–200 C temperatūroje apie 30–40min., kol babkos viršus gražiai paruduos.

Recepto autorė – Marija Liaukevičienė.


Tarp trijų dešimčių pyragų – daug autentiškų, senovinių receptų

Pasak projekto sumanytojos, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorės Editos Lubickaitės, sulaukus 103-ojo Lietuvos gimtadienio, linkint mūsų valstybei „ilgiausių ir sveikatos metų“, Vasario 16-ąją norisi švęsti džiugiai ir skaniai.

„Kultūros saloje“ Lietuvos gimtadienio išvakarėse gimusia iniciatyva norėjome atskleisti, koks yra Lietuvos gimtadienio pyrago skonis. Pyragas – pagrindinis gimtadienio šventės elementas, jį įgyvendinti puikiai galime net ir karantino šventėms taikomų ribojimų metu. Drauge su Lietuvos turizmo informacijos centrų asociacija surinkome skirtingų Lietuvos regionų atstovų pateiktus receptus. Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kviečiame juos išbandyti savo namuose, su savo šeimos nariais“, – ragina idėjos autorė.

Į elektroninį leidinį „Lietuvos gimtadienio pyragas“ pateko tokie receptai, kaip Mažosios Lietuvos senovinis smėlio pyragas, karalienės Luizės tortas, garsusis režisieriaus Napoleonas, kurį itin mėgo režisierius Juozas Miltinis, Paliesiaus dvaro mielinis pyragas, prezidentienės Joanos Griniuvienės Velykų boba, Sofijos Smetonienės meduoliai, kupiškėnų vesėlinis karvojus ir daug kitų.

LIETUVOS GIMTADIENIŲ PYRAGAS – RECEPTŲ KNYGA

Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro ir www.kulturossala.lt informacija

Visit Druskininkai